Met de fysiotherapie oefen je ook het in en uit bed gaan waarbij je het opereerde been met het andere been ondersteunt.
Bij het gaan zitten en opstaan van een stoel zet je het geopereerde been naar voren en gebruik je de armleuningen van de stoel. Ook het traplopen met krukken wordt geoefend.
Afhankelijk van het plan dat de orthopeed opstelt na de operatie wordt het buigen en het strekken van de knie geoefend. Het strekken van de knie kan het beste in bed geoefend worden door de knie in het bed te drukken en de bovenbeenspier aan te spannen.
Het buigen van de knie mag soms de eerste 6 weken alleen in een beperkt bewegingstraject worden uitgevoerd. (60 graden!) De fysiotherapeut oefent samen met jou de beste manier om in jouw situatie de buiging van de knie uit te voeren. Dat kan bijvoorbeeld in zit op een stoel zijn waarbij je de voet op een doek naar je toeschuift. De buiging kan ook in stand geoefend worden waarbij je je voet richting de bil optilt.
Je kunt met ontslag naar huis als het lopen met krukken goed gaat en de pijn onder controle is. Je krijgt van de fysiotherapie instructies mee voor het oefenen en lopen gedurende de eerste 6 weken. In de regel is fysiotherapie thuis de eerste 6 weken dan ook niet nodig. Wel moet je de oefeningen thuis, zoals besproken met de fysiotherapeut, regelmatig zelf uitvoeren.
Na 6 weken volgt een polibezoek aan de orthopeed waarin de orthopeed beoordeeld of het belasten en oefenen uitgebreid mag worden. Je krijgt daarbij een verwijzing mee voor een fysiotherapeut bij jou in de buurt. Onder begeleiding van deze fysiotherapeut wordt de belasting op het been opgevoerd waarbij de krukken geleidelijk aan afgebouwd worden. Daarbij is de kwaliteit van het looppatroon leidend. Ook worden er oefeningen voor de beweeglijkheid van de knie uitgevoerd. Spierversterkende oefeningen voor het gehele been en met name voor de bovenbeenspier (Quadriceps spier) worden uitgevoerd in een zogenaamde gesloten keten, waarbij de voet op de grond steunt.