resultaat

Zowel uit de orthopedische literatuur, als uit eigen onderzoek van patiënten (zie “knieschijf uit de kom” in het linkermenu) is bekend dat bij ongeveer 80% van patiënten er gesproken kan worden over een goed resultaat van de operatie in die zin dat er geen instabiliteit van de knieschijf meer bestaat.

Belangrijk hierbij is aan te geven dat een aantal patiënten wel pijnklachten houdt of krijgt na de ingreep. Dit heeft waarschijnlijk te maken met al aanwezige kraakbeenbeschadiging van de knieschijf als gevolg van de luxaties.

Orthopedie behandelt patiënten met klachten over instabiliteit van de knieschijf. Bij veel patiënten met deze knieklachten kan de knieschijf uit de kom schieten. Soms is de knie pijnlijk in rust en bij beweging. Patiënten verwachten na behandeling/operatie dat hun knieschijf niet meer uit de kom schiet en zij geen of aanzienlijk minder pijn hebben in rust en bij beweging. De metingen zijn in 2012/2013 uitgevoerd bij 113 patiënten in het RadboudUMC. Van 34 patiënten zijn er ook gegevens van voor de operatie, waardoor we de symptomen voor en na operatie kunnen vergelijken.

direct naar